Ministři dnes na mimořádném jednání připraví summit k brexitu

19.11.2018
Euroskop, čtk

Zástupci vlád členských zemí se dnes mimořádně setkají v Bruselu, aby připravili rovněž mimořádný summit EU věnovaný nadcházejícímu odchodu Británie z Evropské unie. V souvislosti s přípravou summitu plánovaného na neděli se bude mluvit o textu brexitové smlouvy a také o návrhu politické deklarace o budoucí podobě vzájemných vztahů. Podle diplomatů ale jednání nějaký zásadní posun přinést nemůže. ČR dnes bude na mimořádném bruselském jednání zastupovat státní tajemník pro EU Aleš Chmelař.

Stále nevyřešené jsou detaily chystané politické deklarace o budoucích vztazích mezi EU a Británií. Prohlášení i samotná brexitová dohoda mají být schváleny na nedělním summitu. Na textu „rozvodové dohody“ se vyjednavači obou stran na pracovní úrovni shodli už před týdnem, ačkoliv některé státy by mohly ještě přijít s připomínkami.

Vyřešit navíc zbývá zatím otevřená otázka, na jak dlouho by mohlo být případně možné jednou prodloužit předpokládané přechodné období, které nyní končí v prosinci 2020.

Jednání s Londýnem o politické deklaraci týkající se budoucnosti nyní ještě pokračují na základě asi šestistránkového nástinu toho, co by měla obsahovat. Tým unijního vyjednavače Michela Barniera předpokládá, že dokument bude domluven ve čtvrtek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek