Ministři jednali o zjednodušení společné zemědělské politiky

20.11.2018
Úřad vlády

V Bruselu včera jednali ministři zemědělství na formálním zasedání Rady EU. Českou republiku zde zastupovali ministr zemědělství Miroslav Toman a náměstek Pavel Sekáč z ministerstva zemědělství.

Prvotním tématem společného zasedání ministrů byla debata o návrhu nařízení Rady, kterým se pro roky 2019 a 2020 stanoví rybolovná práva na některé populace hlubinných druhů ryb.

Cílem jednání bylo dosažení politické dohody. Daná problematika není pro Českou republiku jako vnitrozemský stát prioritní oblastí, přesto ČR podporuje dosažení politické dohody. Z rybolovné tematiky dále Komise informovala o provádění Evropského námořního a rybářského fondu.

Zjednodušení společné zemědělské politiky

Dalším bodem na programu jednání byly současné výzvy v oblasti zdraví rostlin. V této otázce ČR podporuje uplatňování nových nařízení v oblasti zdraví rostlin. V neposlední řadě se debata tradičně věnovala Balíčku opatření týkajících se reformy SZP po roce 2020.

Zde se diskuse točila okolo zjednodušení SZP. Nová SZP má ambici být jednodušší a méně administrativně náročná, mnoho členských států se však obává, že tomu bude právě naopak. Podstatná část jednání byla věnována situaci na komoditních trzích, která reflektuje vývoj na trhu s cukrem a vepřovým masem.

V závěru Rady proběhla výměna názorů ohledně pracovní skupiny pro venkovské oblasti Afriky. Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova a Generální ředitelství pro mezinárodní spolupráci a rozvoj ve spolupráci s Komisí Africké unie zřídila v dubnu 2018 mezinárodní skupinu odborníků pro rozvoj afrického venkova, jejímž úkolem by měla být pomoc s expertízou týkající se posílení partnerství mezi EU a Afrikou v oblasti výživy a zemědělství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek