Mayová bude zítra večer jednat s Junckerem o brexitu

20.11.2018
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová zamíří ve středu večer do Bruselu, kde bude jednat s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. O schůzce novináře informoval mluvčí unijní exekutivy Margaritis Schinas. Setkání souběžně potvrdila také britská strana.

Schůzka se podle Schinase bude týkat pokračujících vyjednávání o politické deklaraci o budoucnosti vzájemných vztahů. V ní hodlají obě strany popsat, jakým způsobem chtějí, aby vypadaly budoucí smlouvy upravující spolupráci v řadě oblastí mezi EU27 a Británií jako zemí mimo evropský blok. Mayová, jejíž vláda minulou středu souhlasila s dojednaným textem smlouvy o britském odchodu z EU, nyní musí tento dokument prosadit ve skepticky naladěném britském parlamentu.

Britská premiérka podle diplomatických informací pravděpodobně dorazí do Bruselu také v neděli. Tam se už v neděli dopoledne na mimořádném summitu sejdou šéfové států a vlád ostatních 27 zemí unie, aby potvrdili rozvodovou smlouvu s Brity. Poté by se měli setkat právě s Mayovou. Podoba mimořádné unijní schůzky ale zatím nebyla oficiálně potvrzena.

Své problémy se stávající podobou navržené smlouvy nyní v souvislosti s body týkajícími se Gibraltaru dalo hlasitě najevo Španělsko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek