Skotská premiérka jednala s Theresou Mayovou

21.11.2018
Euroskop, čtk

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová včera v Londýně vyzvala lídry opozičních stran v britském parlamentu ke spolupráci na vytvoření alternativy k vládnímu plánu pro odchod Británie z Evropské unie. V otázce brexitu by ráda viděla vznik „koalice opozice“, napsala BBC. Sturgeonová se setkala s lídrem opozičních labouristů Jeremym Corbynem a zástupci dalších stran, večer mluvila s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Úřad britské premiérky médiím mnoho podrobností o schůzi neprozradil. Sturgeonové prý Mayová řekla, že dohoda o brexitu dojednaná její vládou bude prospěšná pro všechny části Spojeného království. „Skotským podnikům poskytne jistotu a jasný výhled, které potřebují, aby ochránily pracovní místa a životní úroveň, díky ní si budeme moci vzít zpět kontrolu nad našimi vodami, čímž pomůžeme našim rybářům,“ uvedl úřad britské premiérky.

Sturgeonová se v posledních dnech nechala slyšet, že 35 britských poslanců její Skotské národní strany (SNP) nebude pro stávající „rozvodovou dohodu“ v parlamentu hlasovat. Mimo jiné také řekla, že vláda vyjednávání o podmínkách odchodu z Unie „zpackala“.

Nesouhlas opozice s dosaženým kompromisem

Po její schůzce s opozičním lídrem Jeremym Corbynem jeho tým uvedl, že „konstruktivní“ rozhovor se dotkl také „sdíleného odporu ke zvorané brexitové dohodě Theresy Mayové a odhodlání pracovat napříč parlamentem ve snaze odvrátit pohromu v podobě výsledku bez dohody“. Sturgeonová po dalších schůzkách s lídry stran hovořila o potřebě pracovat společně na alternativním řešení k předložené dohodě a nespořádanému brexitu.

Ačkoli labouristé i SNP odmítají dohodu podpořenou vládou i odchod z Unie bez dohody, na všech záležitostech týkajících se vztahu Británie k Evropě se zdaleka neshodují. V předloňském referendu o brexitu hlasovala většina Skotů pro setrvání země v EU a Sturgeonová na rozdíl od Corbyna otevřeně podporuje vypsání nového plebiscitu. Podpora pro tento postup podle ní roste.

Včerejší rozhovory se svými protějšky označila šéfka SNP za průzkumné. „Další fáze tohohle všeho musí být, že se podíváme, za čím se můžeme sjednotit ve smyslu alternativ,“ řekla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek