Britská premiérka bude v Bruselu jednat s předsedou Komise

21.11.2018
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová dnes zamíří do Bruselu na večerní schůzku s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Čtyři dny před mimořádným summitem EU k brexitu bude jednat o textu politického prohlášení, které má položit základ pro podobu budoucích vztahů Británie s Unií. Není přitom jasné, do jaké míry může ještě britská premiérka výsledné znění ovlivnit.

Nástin politické deklarace dlouhý sedm stran byl zveřejněn minulý týden společně s návrhem takzvané rozvodové dohody. Irský ministr zahraničí Simon Coveney se nechal slyšet, že konečný dokument by mohl mít i přes 20 stránek. Obě strany v něm hodlají popsat, jak si představují podobu smluv upravujících spolupráci v řadě oblastí mezi EU27 a Británií jako zemí mimo evropský blok.

„Je nezbytné budoucí vztahy dohodnout dobře. Nic není domluveno, dokud není domluveno všechno,“ řekla v neděli britská premiérka. V úterý se objevila vyjádření, že deklarace by mohla být v rámci návštěvy Mayové zveřejněna, reportéři zpravodajské společnosti BBC ale informovali, že dokument stále není hotový. Vyjednávání se prý zasekla na sporech okolo Gibraltaru či přístupu rybářů z pevninské Evropy do britských vod.

Podle britských médií si euroskeptičtí ministři v kabinetu Mayové od politické deklarace slibovali lehkou změnu kurzu po odhalení pro ně pobuřující předběžné brexitové dohody. Bruselská zpravodajka BBC Katya Adlerová však na twitter napsala, že na „last minute lobbování“ při dnešní cestě premiérky mohou v podstatě zapomenout. „Představitelé EU naznačují, že text bude interně schválen ještě před její schůzkou s Junckerem,“ dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek