Soud EU začal řešit otázku, zda může Británie sama odvolat brexit

27.11.2018
Euroskop, čtk

Evropský soud se v Lucemburku začal zabývat otázkou, zda Británie může jednostranně zrušit své rozhodnutí odejít k 29. březnu příštího roku z Evropské unie. Na slyšení před soudem dnes strany sporu vysvětlovaly své pohledy na otázku, která by teoreticky mohla mít pro dění kolem brexitu velký význam. Soud se věc snaží projednat urychleně, přesto nejspíš rozhodnutí přijde až za několik měsíců.

Na unijní soudní instanci se s žádostí o objasnění otázky obrátil soud ve skotském Edinburghu, který řeší žalobu skupiny protibrexitových skotských politiků vůči britskému ministru pro brexit. Podle jejich názoru Británie své rozhodnutí odejít z evropského bloku může sama dobrovolně odvolat stejně jako se sama dobrovolně k odchodu rozhodla. Skotský soud požádal Soudní dvůr EU o objasnění, zda tomu tak je, a pokud ano, jaké podmínky musí být splněny.

Mayová: druhé referendum o brexitu nebude

Podle názoru britské vlády by soud EU tuto hypotetickou věc vůbec řešit neměl, protože Británie zájem odvolávat své rozhodnutí o brexitu nemá a tak bude jeho názor nadbytečný. Premiérka Theresa Mayová mnohokrát veřejně zdůraznila, že druhé referendum o brexitu nebude.

Článek 50 by Británii ani v případě jejího zájmu jednostranné odvolání odchodu neumožnil

Unijní instituce, tedy Rada EU a Evropské komise, míní, že článek 50 lisabonské smlouvy, kterým se brexit řídí, by Británii ani v případě jejího zájmu jednostranné odvolání odchodu neumožnil. Podle britských médií jsou unijní právníci přesvědčeni, že pokud by si členský stát svůj odchod rozmyslel, musel by získat jednomyslnou podporu všech ostatních zemí.

„Dnes je to jen slyšení. Účastníme se ho, ale rozhodnutí přijde až později,“ podotkl mluvčí komise Margaritis Schinas.

První pohled ze strany soudu na spor nabídne generální advokát Campos Sánchez-Bordona, pravděpodobně někdy v příštích týdnech. Jeho právní názor ale bude jen doporučením, kterým se soud při svém rozhodování může, ale také nemusí řídit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek