Britský ministr financí: Jakýkoli brexit je pro ekonomiku horší

28.11.2018
Euroskop, čtk

Čistě z ekonomického hlediska by pro Británii bylo setrvání v Evropské unii lepší než jakákoli podoba vystoupení z evropského bloku. Před zveřejněním vládní analýzy hospodářských dopadů jednotlivých brexitových scénářů to dnes řekl britský ministr financí Philip Hammond. Jeho slova vyvolala pobouřené reakce některých britských poslanců.

„Ano, vaše analýza je správná,“ odpověděl Hammond na otázku zpravodajské společnosti BBC, zda bude po brexitu britský hrubý domácí produkt nižší, než při setrvání v EU. „Pokud by byla jediným kritériem ekonomika, pak analýza jasně ukazuje, že setrvání v Evropské unii by bylo pro ekonomiku lepším vyústěním, ale ne o moc,“ pokračoval.

Deník The Guardian v této souvislosti připomněl Hammondův výrok z října 2016: „Zdá se mi jasné, že Britové 23. června (v referendu o brexitu) nehlasovali pro to, aby se stali chudšími.“ Nyní ale ministr financí přiznává, že učinili právě to, napsal list.

Hammond zároveň uvedl, že za stávajícího plánu premiérky Theresy Mayové by byly negativní dopady brexitu na ekonomiku v dlouhodobém horizontu minimální. „Premiérčina dohoda (s Bruselem) zajistí absolutní minimalizaci těchto nákladů,“ prohlásil.

Jeho slova nicméně u některých britských poslanců vyvolala pobouřenou reakci. Hammond proto zdůrazňoval, že v otázce britského odchodu z EU je třeba přihlížet také k „obnovení kontroly“ nad rybolovem, migrací a hranicemi či k potenciální možnosti uzavírat se třetími stranami vlastní obchodní dohody. „Toto jsou věci, kterých si lidé cení. A je pravda, že ekonomika bude velmi mírně slabší, když dohodu provedeme podle toho, co premiérka navrhla a dojednala, ale dopad bude zcela zvládnutelný,“ řekl ministr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek