V Bratislavě budou jednat premiéři i ministři o rozpočtu EU

29.11.2018
Euroskop, čtk

Předsedové vlád nebo jejich zástupci ze 16 členských zemí Evropské unie se dnes dopoledne sejdou v Bratislavě na jednání o dlouhodobém rozpočtu evropského bloku pro léta 2021 až 2027. Českou republiku bude na schůzce zastupovat premiér Andrej Babiš. Ve slovenské metropoli se také uskuteční jednání ministrů zahraničních věcí čtyř středoevropských zemí a skončí dvoudenní schůzka ministrů vnitra zemí střední a východní Evropy, Rakouska, států západního Balkánu a Moldavska.

Premiéři a další přední představitelé skupiny zvané Přátelé koheze by podle úřadu slovenské vlády měli během jednání podepsat společnou deklaraci, kterou vyjádří odhodlání podporovat unijní rozpočet s dostatkem zdrojů pro dva hlavní tradiční okruhy, a to oblast soudržnosti a společnou zemědělskou politiku. Schůzky se zúčastní také místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, eurokomisař Günther Oettinger a viceprezident Evropské investiční banky Vazil Hudák.

Slovenský premiér Peter Pellegrini před jednáním řekl, že skupina Přátel koheze musí být v EU viditelnější a projevovat jednotu s cílem vyslat politický vzkaz na podporu společných zájmů.

Slovenská metropole bude dnes také hostit setkání šéfů diplomacií čtyř středoevropských zemí z uskupení visegrádská čtyřka. Ministři zahraničí ČR, Maďarska, Polska a Slovenska by měli hovořit kromě jiného o unijním svěřeneckém fondu pro Afriku. Ten vznikl před třemi lety s cílem přispět ke zlepšení situace v afrických zemích, a tím k odstranění důvodů, kvůli nimž se migranti vydávají na cestu do Evropy.

V Bratislavě také skončí dvoudenní schůzka ministrů vnitra nebo jejich zástupců z více než desítky evropských zemí. Mezi hlavní témata jednání patří boj proti obchodování s lidmi, drogami a zbraněmi, dále nařízení o Evropské pohraniční a pobřežní stráži či novela návratové směrnice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek