Rada pro konkurenceschopnost: jednotný trh, vesmír a výzkum

29.11.2018
Úřad vlády

Ve dnech 29. a 30. listopadu jednají v Bruselu ministři členských zemí EU odpovědní za politiky vnitřního trhu, vesmírné politiky a výzkumu a vývoje. Všechny tři části jednání Rady pojí jednání o důležitých návrzích programů, které jsou součástí příštího víceletého finančního rámce na roky 2021-2027.

Delegaci ČR na jednání ve formaci pro vnitřní trh a průmysl povede ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková. Předpokládá se, že se členské státy domluví na společné pozici k návrhu nařízení o vztazích mezi online platformami a podniky (tzv. P2B nařízení) a k návrhu nařízení o obecné bezpečnosti motorových vozidel. Dále je na programu přijetí společné pozice k části Programu pro jednotný trh. Tento nový rámcový program EU má mít finanční krytí ve výši 4 089 mil. EUR. Program nově integruje šest programů, které doposud fungovaly samostatně. Hlavním diskuzním bodem zasedání je rozprava o budoucnosti vnitřního trhu EU, jež bude tentokrát spojena s prověrkou konkurenceschopnosti EU. V rámci dalších záležitostí bude čtveřice zemí včetně ČR informovat o výsledcích studie o vnitřním trhu se službami, na jejímž vzniku se ČR společně s Finskem, Dánskem a Irskem podílela.

Druhý den jednání zahájí debata o nařízení, kterým se zavádí kosmický program Unie a Agentura EU pro kosmický program. Ta by měla i nadále sídlit v Praze. Ministři se budou věnovat jak dalšímu fungování kosmické politiky EU, tak i roli EU coby globálního hráče na poli kosmických aktivit. Odpolední část jednání bude věnována zejména nové podobě rámcového programu Horizon Europe. Tento program je navrhován komplementárně k dalším politikám EU. Reflektuje tak mj. priority EU v oblastech digitalizace a průmyslové transformace, digitálního jednotného trhu, energetické unie nebo také ochrany životního prostředí. Obecně je cílem, aby program napomáhal k tomu, aby Evropa přispívala k plnění tzv. Agendy 2030, cílů udržitelného rozvoje OSN a svých závazků vyplývajících z Pařížské dohody o ochraně klimatu. Českou republiku v této části zastoupí náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy Václav Velčovský. Zasedání bude uzavřeno prezentací programu a priorit nastupujícího rumunského předsednictví.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek