Chudší země EU chtějí udržet rozpočet na kohezi i zemědělství

30.11.2018
Euroskop, čtk

Rozpočet na politiku soudržnosti a zemědělskou politiku EU na roky 2021 až 2027 by měl být zachován na úrovni stávajícího sedmiletého rozpočtového rámce. Zástupci chudších zemí ze skupiny Přátel koheze (soudržnosti) se na tom shodli na jednání v Bratislavě, na kterém Českou republiku zastupoval premiér Andrej Babiš. Evropská komise navrhla pro obě zmiňované politiky krácení peněz.

„Kohezní politika potřebuje dostatek zdrojů k podpoře a udržení sbližování, růstu, investic a konkurenceschopnosti napříč EU a EU na globálním trhu,“ píše se ve společné deklaraci premiérů nebo jejich zástupců zúčastněných zemí.

Dostatek zdrojů je podle chudších zemí unie potřeba i v oblasti zemědělství. Státníci se rovněž shodli v tom, že jak politika soudržnosti, která slouží ke sbližování životní úrovně, tak společná zemědělská politika by měly být zjednodušeny.

Unijní rozpočet by podle prohlášení měl zajistit rovněž dostatečné financování spolupráce také v oblasti bezpečnosti a obrany, boje proti terorismu, výzkumu a vývoje či digitalizace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek