Mayová odmítá spekulace o záložních plánech ohledně brexitu

30.11.2018
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová ve čtvrtek v jednom z výborů britského parlamentu odmítla spekulovat o možnosti, že brexitová dohoda s Bruselem 11. prosince neprojde Dolní sněmovnou. Zároveň nechtěla akceptovat závěr vládní analýzy, podle níž odchod z EU na základě jejích plánů bude znamenat zpomalení britské ekonomiky.

Mayová skupině poslanců řekla, že chce, aby se nyní zákonodárci zaměřili na volbu, která před nimi stojí, a nemysleli na další scénáře. Podle zpravodajského webu BBC zároveň nepřistoupila na opakované výzvy, aby vyloučila odchod Británie z EU bez dohody. Uvedla však, že po případné porážce v hlasování 11. prosince, která se v současnosti jeví jako velmi pravděpodobná, by bylo nutné vystupňovat přípravy na „neřízený“ brexit.

„Harmonogram je takový, že někteří lidé by vskutku museli přijmout jistá konkrétní opatření v souvislosti s brexitem bez dohody, pokud by (britský) parlament dohodu 11. prosince zamítl,“ citovala Mayovou agentura Reuters.

Premiérka stejně jako ve středu při zasedání Dolní sněmovny odmítla závěr vládní analýzy o dopadech různých podob brexitu, které jsou v tuto chvíli ve hře. Odhady zpomalení britské ekonomiky při kterémkoli scénáři Mayová zpochybnila, protože propočty prý neberou v potaz „všechna rozhodnutí, která by vláda mohla učinit“.

O tom, co by mohlo nastat po očekávaném neúspěchu stávající „rozvodové dohody“ při hlasování britských poslanců, se v těchto dnech v britských médiích mohutně spekuluje. Novináři si přitom všímají například zdánlivě rostoucí podpory pro vypsání nového referenda v řadách nejsilnější opoziční Labouristické strany. Mayová ve čtvrtek výzvy k uspořádání dalšího plebiscitu označila za snahu „frustrovat“ proces brexitu a také prohlásila, že nebude usilovat o odklad termínu britského odchodu z EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek