SRN a Francie představí návrh daně z finančních transakcí EU

03.12.2018
Euroskop, čtk

Německo a Francie by dnes měly představit společný návrh daně z finančních transakcí pro Evropskou unii, který vychází z modelu testovaného ve Francii. Informoval o tom německý deník Süddeutsche Zeitung.

Podle francouzsko-německého plánu by příjmy z nové daně mohly přispět k financování navrhovaného rozpočtu eurozóny a participujícím zemím by mohlo být povoleno tyto příjmy využívat na příspěvky do širšího rozpočtu EU. Německý ministr financí Olaf Scholz a jeho francouzský protějšek Bruno Le Maire hodlají návrh projednat s ostatními členy unie v pondělí při zasedání euroskupiny, tedy ministrů financí zemí používajících společnou evropskou měnu.

Návrh vychází z již existujícího systému ve Francii, kde dani podléhají všechny obchody s akciemi vydanými v tuzemsku společnostmi s tržní kapitalizací nad 1 mld. eur (téměř 26 mld. Kč).

Zatímco Francie preferuje vyčlenění příjmů z nové daně výhradně pro rozpočet eurozóny, Německo zastává názor, že část prostředků by mohla být také zahrnuta do celkového rozpočtu EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek