Britská vláda utrpěla na úvod debaty o brexitu další porážku

05.12.2018
Euroskop, čtk

Britská vláda včera utrpěla na úvod debaty o dojednané podobě odchodu z Evropské unie v dolní komoře parlamentu další porážku. Poslanci poměrem 321 ku 299 hlasům schválili pozměňovací návrh, který jim přisuzuje právo dávat vládě pokyny ohledně dalšího postupu po případném neúspěchu kabinetu při rozhodujícím hlasování příští týden. Následně se ujala slova premiérka Theresa Mayová, která předkládá poslancům usnesení o přijetí „rozvodové dohody“.

„Tato debata už trvá dostatečně dlouho. Rozleptává naši politiku. A životy závisí na kompromisu,“ řekla o sporech kolem brexitu Mayová, která hájila dohodu uzavřenou s Bruselem jakožto nástroj pro dobrou bezpečnostní spolupráci a ochranu pracovních míst. Na otázku, co by následovalo, pokud by Dolní sněmovnou neprošla, odpověděla, že se k tomu vyjádří později.

Mayová prožívala velmi nepříjemné chvíle, když poslanci včera přijali opoziční usnesení, podle kterého se vláda dopustila pohrdání parlamentem.

Krátce na to byl schválen pozměňovací návrh pro klíčové hlasování o „rozvodové dohodě“, který umožňuje poslancům promlouvat do hledání brexitového „plánu B“ po případném odmítnutí vládního návrhu 11. prosince.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek