Britská vláda zveřejnila právní analýzu brexitové dohody

05.12.2018
Euroskop, čtk

Britská vláda dnes zveřejnila celé právní stanovisko k dohodě o podmínkách odchodu z Evropské unie. Právní analýza podle agentury Reuters mimo jiné varuje před riziky takzvané irské pojistky, tedy nouzového režimu pro zachování hladkého provozu přes hranici mezi britským Severním Irskem a Irskem. Podle dokumentu hrozí, že Británie uvázne „ve vleklých a opakovaných kolech“ jednání s EU, pokud tento záložní plán nastane.

Pojistka by platila v případě, že se Londýn s Bruselem nedohodnou na podrobných podmínkách budoucích obchodních a dalších vztahů.

Proti irské pojistce vystupují především severoirští unionisté (DUP), kteří svými deseti hlasy umožnili vznik současné menšinové vlády. Pro ně je nepřijatelné, že by se při uplatnění pojistky na Severní Irsko vztahovala pravidla bližší jednotnému trhu EU než na zbytek britského území. Místopředseda DUP Nigel Dodds dnes označil celý text právní analýzy na twitteru za „otřesný“.

Podle labouristického poslance a stínového ministra pro brexit Keira Starmera ukazuje právní analýza, že dohoda prosazovaná konzervativní premiérkou Theresou Mayovou obsahuje „podstatné slabosti“. Parlament má o dohodě hlasovat 11. prosince.

Spor o uveřejnění textu

Ke zveřejnění plného znění textu právní analýzy donutili kabinet Mayové v úterý poslanci, kteří přijali opoziční návrh usnesení, podle kterého vláda pohrdá parlamentem, když publikovala pouze část dokumentu. Po hlasování vláda oznámila, že úplnou právní analýzu brexitové dohody zveřejní. Ministr spravedlnost Geoffrey Cox předtím neochotu publikovat celé znění zdůvodňoval tím, že by tento krok poškodil národní zájmy.

Během pravidelných interpelací v parlamentu ale dnes premiérka Mayová popřela, že by její vláda před parlamentem ukrývala některé skutečnosti týkající se brexitu. Mayová svým vyjádřením reagovala na výtku předsedy poslanecké frakce Skotské národní strany (SNP) Iana Blackforda.

Podle něj se vláda snažila zatajit především to, že ve skutečnosti na základě vyjednané dohody „dává Severnímu Irsku stálé členství v celní unii“. Blackford Mayovou zároveň vyzval, aby vysvětlila, proč upírá Skotům „práva a příležitosti“, která nabízí její dohoda s EU obyvatelům Severního Irska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek