Unijní země podpořily systém kontroly zahraničních investic

06.12.2018
Euroskop, čtk

Státy Evropské unie včera podpořily dalekosáhlý systém koordinace kontroly zahraničních investic v Evropě, zejména z Číny. Představitelé Evropského parlamentu (EP) a 28 členských států uzavřeli dohodu minulý měsíc, tehdy ale ještě nebylo jasné, zda ji podpoří dostatečný počet unijních zemí. V opozici byly zejména Kypr, Řecko, Lucembursko, Malta a Portugalsko. Včera ale vyjádřily výhrady jen Itálie a Británie, uvedla agentura Reuters.

Podle plánu, který reaguje na prudký nárůst čínských investic, bude Evropská komise (EK) prověřovat zahraniční investice do strategických technologií a infrastruktury, jako jsou přístavy nebo energetické sítě.

Navrhovaný zákon sice Čínu nezmiňuje, ale stížnosti jeho zastánců týkající se investic státních podniků a technologických transferů jsou jasnými odkazy na Peking. Evropský parlament bude o návrhu hlasovat v únoru nebo v březnu.

Zákonodárci EU prosadili tvrdší screening, než bylo původně navrženo, jako je povinnost EK prověřit nabídky a požadovat spolupráci zemí EU. Podařilo se jim také rozšířit seznam „kritických odvětví“ o vesmírný sektor, zdravotnictví, nanotechnologie, média, elektrické baterie a zásobování potravinami.

Kontrolova investic v klíčových sektorech

Systém nevyžaduje, aby prováděly screening jednotlivé země. V současné době systém funguje ve 13 z nich. Ty státy, které to udělají, budou muset o zjištěné investici informovat komisi a ostatní členy EU. Pokud třetina zemí vyjádří znepokojení ohledně té které plánované investice, EK musí sdělit své stanovisko. Všechny státy budou muset předkládat zprávy komisi každý rok.

Evropská komise bude prověřovat zahraniční investice v rozhodujících sektorech, aby ochránila strategické zájmy Evropy v některých technologických oblastech.

Komise zhodnotí, zda by zkoumaný obchod mohl ohrozit bezpečnost životně důležité infrastruktury, nebo zda by mohly v cizích rukou skončit inovace, které stály roky nákladného výzkumu. Konečné rozhodnutí o investicích ale bude v rukou členských zemí, nikoli Evropské komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek