Výroba piva v EU byla v minulém roce nejvyšší za osm let

06.12.2018
Euroskop, čtk

Produkce piva v Evropské unii se loni zvýšila o dva miliony na 39,6 mld. litrů, což je nejvyšší úroveň za osm let. Je to výsledek zejména rekordního vývozu, přispěl k němu ale také rozvoj malých pivovarů a vyšší produkce piv s nízkým obsahem alkoholu. Uvedlo to včera evropské pivovarnické sdružení Brewers of Europe.

S výrobou 9,3 mld. litrů producentskému žebříčku vévodí Německo, následují Británie a Polsko. Česká republika je se 2 mld. litrů sedmá.

Každé páté pivo jde v současné době na export, z toho třetina za hranice Evropské unie. Největšími vývozci jsou německé a belgické pivovary, export z každé země vloni dosáhl 1,5 mld. litrů. Česká republika je s objemem 0,46 mld. litrů na šesté příčce. Pivovarnictví v Evropské unii se v posledních letech mění. Patrný je růst výroby piv s nízkým obsahem alkoholu a nealkoholických piv, stejně jako rozvoj malých podniků. Tři čtvrtiny z 9500 pivovarů patří velikostí mezi malé a střední firmy.

Ve spotřebě piva na osobu vede s přehledem Česká republika, kde tento údaj za loňský rok činí 138 litrů. Ve druhém Rakousku je to 105 litrů a ve třetím Německu 101 litrů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek