Mayová: Při odmítnutí dohody může Británie i zůstat v EU

06.12.2018
Euroskop, čtk

Před klíčovým hlasováním britského parlamentu o brexitové dohodě, které se uskuteční příští úterý, premiérka Theresa Mayová varovala, že ve hře je stále i možnost, že Británie z Evropské unie vůbec neodejde. Pokud dohodu, kterou vyjednala s Bruselem, poslanci neschválí, může podle ní země odejít zcela bez dohody, ale může také v EU zůstat. Soudní dvůr EU dnes mezitím oznámil, že den před hlasováním britských zákonodárců zveřejní svou odpověď na otázku, zda může Británie jednostranně stáhnout své oznámení o odchodu z EU.

„Jsou zde tři možnosti: jednou je opustit Evropskou unii s dohodou… dalšími dvěma jsou ty, že ji opustíme bez dohody a že nebudeme mít vůbec žádný brexit,“ řekla Mayová rádiu BBC. „Je jasné, že v Dolní sněmovně jsou lidé, kteří chtějí brexit zhatit… a zvrátit rozhodnutí britského lidu. A to není správné,“ dodala premiérka.

Na otázku, zda by se mohlo hlasování o dohodě její vlády s Bruselem odložit, Mayová opakovaně odpověděla vyhýbavě. Naznačila ale, že jedná se zákonodárci o možnosti, která by umožnila parlamentu získat kontrolu nad spuštěním takzvané irské pojistky.

Ta se týká možného budoucího uspořádání na hranici mezi Irskem a Severním Irskem v případě, že se Británie s EU po brexitu včas nedohodne na budoucích vztazích.

Nesouhlas severoirské DUP

Stávající podoba irské pojistky je nepřijatelná zejména pro severoirské unionisty (DUP), kteří svými deseti hlasy umožňují Mayové vládnout a zároveň kategoricky odmítají jakékoli rozdíly mezi statusem Severního Irska a zbytku Spojeného království.

Mluvčí DUP pro brexit Sammy Wilson dnes uvedl, že jeho strana dohodu o brexitu nepodpoří, pokud však po jejím neschválení dojde na hlasování o nedůvěře vlády, bude hlasovat pro setrvání kabinetu premiérky Mayové u moci.

„Zcela jistě bychom nehlasovali pro pád vlády, protože bychom pro to neměli důvod,“ řekl Wilson. Zároveň upozornil, že si DUP vyhrazuje právo odejmout kabinetu svou podporu kdykoli v budoucnu.

Verdikt Soudního dvora EU

Soudní dvůr EU mezitím oznámil, že v pondělí – tedy den před klíčovým hlasováním v britském parlamentu – zveřejní svůj verdikt, jímž odpoví na otázku, zda může Británie jednostranně stáhnout své oznámení o vystoupení z EU. Generální advokát Soudního dvora EU Manuel Campos Sánchez-Bordona v úterý uvedl, že podle něj Británie tuto možnost má, učinit by tak ale musela před formálním uzavřením smlouvy o odchodu a v souladu s britským ústavním pořádkem.

Soud v Lucemburku se při finálním rozhodování o věci pohledem generálního prokurátora může, ale také nemusí řídit. Ve většině případů tak ale soudci činí.

S žádostí o výklad článku 50 lisabonské smlouvy, kterou se okolnosti odchodu Británie z EU řídí, se na unijní soudní instanci obrátil soud ve skotském Edinburghu kvůli sporu mezi skupinou prounijních skotských politiků a britským ministrem pro brexit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek