CDU volí nového předsedu, který nahradí Angelu Merkelovou

07.12.2018
Euroskop, čtk

Německá vládní strana Křesťanskodemokratická unie (CDU) si dnes na sjezdu v Hamburku zvolí nového předsedu, který po 18 letech ve funkci vystřídá Angelu Merkelovou. Největší šance se dávají generální tajemnici strany Annegret Krampové-Karrenbauerové a bývalému šéfovi poslanců konzervativní unie CDU/CSU Friedrichu Merzovi.

Merkelová, která chce nadále zůstat kancléřkou, se na čele CDU rozhodla skončit po sérii volebních neúspěchů, k nimž patřily i loňské parlamentní volby, ve kterých CDU/CSU výrazně ztratila.

Díky rozhodnutí Merkelové, která ho oznámila koncem října, křesťanští demokraté v posledních týdnech zažili kampaň, jakou desítky let nepamatují. O post předsedy CDU se totiž alespoň dva kandidáti ucházeli naposledy v roce 1971.

Nebývalá konkurence uvnitř CDU

Letos se o funkci, z níž je v Německu nedaleko také k postu kancléře, utkávají hned tři politici – vedle Krampové-Karrenbauerové a Merze ještě ministr zdravotnictví Jens Spahn, kterému se ale nedávají příliš velké šance.

Každý z delegátů, kterých je celkem 1001, má přitom možnost navrhnout i někoho dalšího. Není tak vyloučené, že ještě alespoň jeden kandidát přibude.

I tak se ale nakonec podle všeho v těsném souboji rozhodne mezi Krampovou-Karrenbauerovou, která je mnohými vnímána jako pokračovatelka politiky Merkelové, a Merzem, který by zřejmě stranu rád vedl zpět k pravicovějším a konzervativnějším pozicím. Výsledky prvního kola hlasování mají být známé kolem 16:00.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek