Merkelovou nahradila v čele CDU Krampová-Karrenbauerová

10.12.2018
Euroskop, čtk

Angela Merkelová v pátek po více než 18 letech skončila na čele německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU). Čtyřiašedesátiletou političku, která nadále zůstává kancléřkou, ve funkci nahradila o osm let mladší dosavadní generální tajemnice strany Annegret Krampová-Karrenbauerová. Očekává se, že CDU sice dá své akcenty, ale nepovede ji zásadně jiným směrem než Merkelová.

Merkelová, která se jako předsedkyně rozhodla skončit po sérii volebních neúspěchů, se v pátek s vedením strany na sjezdu v Hamburku rozloučila výzvou k jednotě a slovy o tom, že pro ni bylo velkou radostí a ctí stát tak dlouho v jejím čele. Delegáti její zhruba půlhodinový projev ocenili více než devítiminutovým potleskem ve stoje i řadou cedulí se vzkazem: Děkujeme šéfko.

Po rozlučce chvílemi viditelně pohnuté Merkelové přišla řada na volbu jejího nástupce. O post šéfa CDU se od roku 1971 poprvé ucházel více než jen jeden kandidát. Krampovou-Karrenbauerovou vyzvali třiašedesátiletý bývalý šéf poslanců CDU/CSU Friedrich Merz a osmatřicetiletý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Ten šel do klání jako jasný outsider, což potvrdilo i první kolo volby, v němž vypadl.

Do finále postoupili Krampová-Karrenbauerová, které se kvůli politické i osobnostní podobnosti s Merkelovou někdy přezdívá mini-Merkelová nebo kopie kancléřky, a Merz, který byl šéfem poslanců v letech 2000 až 2002 a nyní u řady straníků vzbudil nostalgii po dřívějších konzervativnějších pořádcích. Výsledek hlasování byl podle očekávání těsný, když se Krampová-Karrenbauerová prosadila poměrem 517 ku 482 hlasům.

Nová šéfka CDU, která kvůli postu generální tajemnice letos skončila na čele sárské vlády, odmítá kritiku protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) a Levice, které ji označily za „Merkelovou 2.0“, a tvrdí, že má vlastní představy o směřování strany. Chce například více vnitrostranických debat nebo přísnější migrační politiku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek