Skotská premiérka: Soud EU poskytl Británii další řešení

10.12.2018
Euroskop, čtk

Verdikt Soudu Evropské unie, že Spojené království může jednostranně stáhnout svůj záměr odejít z EU, otevřelo britskému parlamentu nové řešení brexitu v podobě vypsání druhého referenda. Na twitteru to dnes napsala skotská první ministryně Nicola Sturgeonová.

„Prodloužení článku 50, abychom získali čas k novému hlasování, po kterém by následovalo odvolání článku 50 v případě, že by výsledkem bylo zůstat, je nyní pro Dolní sněmovnu otevřenou možností,“ napsala Sturgeonová. Ta právě o druhé referendum usiluje, neboť si nepřeje, aby Británie z unie odešla.

Unijní soud ve výkladu článku 50 lisabonské smlouvy o fungování EU, kterým se odchod členské země z unie řídí, konstatoval, že Londýn může žádost o vystoupení z EU jednostranně odvolat. Pokud by se Británie navíc s ostatními státy dohodla na prodloužení dvouleté lhůty pro výstupová jednání, která skončí 29. března 2019, takovému kroku podle soudu také nic nebrání.

Vláda britské premiérky Theresy Mayové ale vypsání nového referenda o unijní budoucnosti Spojeného království odmítá a tvrdí, že občané země se pro odchod jasně vyslovili v plebiscitu v červnu 2016. Podobně se dnes vyjádřil i britský ministr zahraničí Jeremy Hunt při příchodu na bruselské jednání se svými kolegy z ostatních členských států. Řekl, že verdikt soudu je nepodstatný, protože Británie unii 29. března opustí. Dodal, že záměrem britské vlády není brexit jakkoli zdržovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek