Zpráva agentury EU upozorňuje na rostoucí antisemitismus

10.12.2018
Euroskop, čtk

Devět z deseti židovských respondentů rozsáhlého průzkumu letos uvedlo, že v jejich zemi v posledních pěti letech vzrostly antisemitské nálady. Z dnes zveřejněné zprávy Evropské agentury pro základní práva (FRA) také plyne, že 85 % ze skoro 16.500 respondentů, kteří se sami identifikovali jako Židé, vnímá nárůst antisemitismu zásadní problém. První místopředseda Komise Frans Timmermans zjištění komentoval slovy, že Evropa přestane být Evropou, pokud se v ní Židé necítí bezpečně.

„Židovské společenství patří do Evropy stejně jako my, kteří Židy nejsme,“ prohlásil Timmermans. Součástí křesťanských hodnot, o nichž někteří politici nyní rádi mluví, je podle Timmermanse také trvalé odmítnutí antisemitismu.

Z průzkumu agentury FRA vyplynulo, že Židé antisemitské nálady vnímají jako největší sociální a politický problém místa, kde žijí. Nejproblematičtější je podle nich situace s projevy protižidovských nálad na internetu a na sociálních sítích (85 %), následovaná vystoupeními na veřejnosti (73 %), v médiích (71 %) a v politickém životě (70 %).

Jourová: Antisemitismus nesmí růst

Komisařka pro spravedlnost Věra Jourová dnes připomněla další údaj ze zprávy, podle kterého 38 % respondentů zvažuje kvůli antisemitským náladám emigraci. „Je to znepokojující trend, nemůžeme být pasivní a nechat antisemitismus růst,“ uvedla česká komisařka.

„Čtyři roky pracujeme na tom, aby komise všemožně židovskou komunitu v Evropě podporovala,“ dodala Jourová. O věci minulý pátek hovořila s ministry spravedlnosti členských zemí, kteří k antisemitismu přijali společné prohlášení.

Agentura FRA zkoumala postoje židovských občanů 12 zemí EU – Rakouska, Belgie, Dánska, Francie, Německa, Maďarska, Itálie, Nizozemska, Polska, Španělska, Švédska a Velké Británie. V nich žije 96 % evropských Židů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek