Juncker vyloučil možnost jednání o nové brexitové dohodě

11.12.2018
Euroskop, čtk

Pro nové vyjednávání dohody o vystoupení Británie z Evropské unie neexistuje žádný prostor a již dojednaná podoba smlouvy o brexitu je tou nejlepší a jedinou možnou. V debatě s poslanci Evropského parlamentu (EP) to dnes ve Štrasburku prohlásil předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker. Podle něho však existují možnosti vyjasnit a interpretovat sporné body v rámci současného textu dohody.

Juncker informoval poslance o přípravě jednání evropského summitu, který začíná ve čtvrtek v Bruselu. V reakci na pondělní rozhodnutí britské premiérky Theresy Mayové odložit parlamentní hlasování o brexitové dohodě původně plánované na dnešek Juncker uvedl, že EU nehodlá s Londýnem znovu otevírat jednání.

„Je to jediná možná dohoda. Není prostor pro nové vyjednávání,“ prohlásil šéf komise. Juncker ve zjevné narážce na sporné body kritizované britskými politiky dodal, že pokud se k dohodě přistoupí inteligentně, „dává prostor pro další upřesňování a interpretace“.

Mayové hrozilo, že britští poslanci velkou většinou hlasů dohodu odmítnou. Část z nich vidí zásadní překážku v takzvané pojistce pro budoucí podobu pohybu osob a zboží mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek