Evropští poslanci souhlasí s využíváním reverse charge u DPH

11.12.2018
Euroskop, čtk

Evropský parlament (EP) dnes souhlasil se zavedením pravidel, která umožňují používat v boji proti daňovým únikům systém přenesené daňové povinnosti, známý jako reverse charge. Poslanci přijali návrh úpravy, kterou prosazovala Česká republika. Návrh už v říjnu schválili ministři financí zemí EU. Europarlament měl v této věci pouze konzultační hlas, avšak jeho vyjádření umožní Česku požádat Brusel o možnost systém zavést.

Česko usilovalo o možnost využívat obecný reverse charge, neboli přenesení platby daně z prodávajícího na kupujícího, kvůli takzvaným karuselovým podvodům na dani z přidané hodnoty (DPH). Úpravu dlouhodobě prosazoval premiér Andrej Babiš, podle něhož Praze výrazně pomůže zlepšit výběr daně.

Parlament nemohl schvalování nijak zablokovat, jeho dnešní souhlasné vyjádření však umožňuje formální zavedení systému do praxe bez časových prodlev.

Členské země, které mají jiným způsobem neřešitelné problémy s podvody na DPH, budou moci aplikovat po splnění určitých podmínek přenesení daňové povinnosti u transakcí přesahující stanovenou částku 17.500 eur (více než 450.000 Kč). Možnost využívání této úpravy je časově omezena do června 2022, kdy by podle představ Evropské komise měl v unii začít platit nový systém pravidel pro DPH.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek