V Bruselu dnes začíná dvoudenní zasedání Evropské rady


Úřad vlády, 13. 12. 2018

Dnes a zítra, tedy 13. a 14. prosince 2018, budou na řádném zasedání Evropské rady v Bruselu jednat prezidenti a předsedové vlád členských států EU. Delegace ČR bude vedena předsedou vlády Andrejem Babišem. Na agendě je zejména víceletý finanční rámec, vnější vztahy, brexit, migrace, vnitřní trh a boj proti dezinformacím. Po skončení Rady se také uskuteční Eurosummit v inkluzivním formátu, tedy ve složení EU27.

Ve čtvrtek odpoledne, po tradiční koordinační schůzce předsedů vlád V4, by měli všichni evropští státnicí nejprve začít program výměnou názorů s předsedou Evropského parlamentu Antoniem Tajanim a posléze debatovat o víceletém finančním rámci EU.

Bude to první zásadní jednání na nejvyšší úrovni o budoucím rozpočtovém směřování Unie. Státy by měly představit své priority. Česká republika bude zdůrazňovat především adekvátní financování kohezní a zemědělské politiky, ale také potřebu větší flexibility pro členské státy v implementaci těchto politik.

Rada by měla stanovit nový cíl pro dosažení finální dohody na podzim příštího roku. Vláda ČR tento postup podporuje, protože je důležité vyjednat vyváženou dohodu, která bude chránit zájmy naší země v EU.

Zahraniční vztahy, brexit a migrace

Debata bude večer pokračovat o zahraniční politice, a to hlavně o spolupráci s Afrikou a vztazích s Ruskem. Vláda ČR podporuje návrh, aby EU zaujala stanovisko k situaci mezi Ruskem a Ukrajinou. Nakonec budou státníci hovořit o brexitu ve světle aktuálního politického vývoje ve Spojeném království.

Druhý den se Rada zaměří na pokroky v migrační politice. Pozice ČR na toto téma je stabilní, pro naši zemi je důležité znovu neotevírat téma povinného přerozdělování.

Nato naváže debata o vnitřním trhu, kde bude vláda prosazovat ambiciózní závěry, které dají jasný signál k většímu prohlubování společného trhu.

Dezinformace jako priorita pro ČR

Státnici budou také mluvit o aktuálním tématu boje proti dezinformacím, což je také jednou z priorit České republiky. Nakonec Evropskou radu zakončí pracovní oběd Eurosummitu o prohlubování hospodářské a měnové unie.

Jednání proběhne v inkluzivním formátu, tedy i za účasti ČR jako nečlena eurozóny. Naše země jako otevřená ekonomika s hlubokými vazbami na eurozónu má strategický zájem na stabilitě a prosperitě této měnové unie.

Vláda ČR tedy obecně vítá pokroky ve snižování rizik v bankovním sektoru, ale v tuto chvíli nepodporuje vytvoření samostatného rozpočtu eurozóny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek