Mayová bude na summitu žádat dodatečné záruky

13.12.2018
Euroskop, čtk

Dodatečné „právní a politické záruky“, které jsou potřeba ke schválení dohody o brexitu v Británii, bude dnes od svých partnerů na summitu EU žádat britská premiérka Theresa Mayová. Řekla to novinářům při příchodu na summit, na němž je dnes nakonec britský odchod z unie jedním z hlavních témat.

S konkrétní podobou zmíněných záruk by měla Mayové prezidenty a premiéry ostatních 27 zemí bloku seznámit večer, po společné diskusi by pak šéfové států a vlád sedmadvacítky měli o své reakci na její přání jednat samostatně později večer.

Předseda Evropské rady Donald Tusk, s nímž se Mayová schází ještě před začátkem summitu samotného, už dříve uvedl, že výsledkem debaty by mělo být přijetí odpovídajících závěrů. Podle informovaných činitelů to ale neznamená, že sedmadvacítka přání britské premiérky okamžitě vyhoví.

Smlouva se měnit nebude

Jasné ale je, že 27 zemí bloku odmítá znovu otevírat už domluvený text smlouvy o spořádaném britském odchodu z unie. Právě k jejímu snazšímu prosazení ve skeptickém britském parlamentu chce Mayová ony dodatečné záruky, týkající se takzvané pojistky pro celní režim na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Mayová, která ve středu večer ustála hlasování o důvěře ve své Konzervativní straně, prý jasně vnímá obavy těch, kdo jí kvůli vývoji nepodpořili. „Chápu znepokojení těch, kdo v parlamentu odmítají, aby (irská) pojistka byla trvalým řešením. O čem dnes budu mluvit s ostatními lídry, je to, co je podle mne potřeba, abychom dohodu dostali přes cílovou čáru,“ uvedla. Dnes už se k dvoustranným jednáním sešla s irským premiérem Leem Varadkarem.

Mayová připustila, že s blížícím se datem brexitu – tedy 29. březnem 2019 – a pokračující nejistotou kolem osudu smlouvy, se obě strany začínají připravovat na možný tvrdý brexit, tedy britské „vypadnutí“ z EU bez jakýchkoliv dohod. Zopakovala ale, že podle jejího názoru je domluvená dohoda tím nejlepším řešením.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek