Lídři zemí EU začínají debatovat o migraci a dezinformacích

14.12.2018
Euroskop, čtk

V Bruselu dnes pokračuje summit lídrů zemí Evropské unie, které do této chvíle dominovalo zejména téma brexitu. Evropští politici jednání o požadavcích britské premiérky Theresy Mayové ukončili ve čtvrtek v noci s tím, že nehodlají Londýnu poskytnout žádné další právní záruky a vracet se k již dojednané dohodě. Dnes se mají věnovat zcela jiným tématům, mimo jiné migraci, boji s dezinformacemi či ochraně klimatu.

Předseda Evropské rady Donald Tusk chce řídit debatu tak, aby byly rychle přijaty už v zásadě připravené závěry. Velká diskuse se nečeká ani kolem migrační problematiky, kde se končícímu rakouskému předsednictví nepovedlo posunout otázku reformy unijního azylového systému.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz při příchodu na dnešní jednání řekl, že naději nyní EU vkládá zejména do spolupráce se třetími zeměmi, přes které migranti do Evropy míří. Podle něj by právě tento přístup mohl znamenat snížení celkového počtu přistěhovalců poté, co selhaly snahy o rozdělování migrantů podle kvót.

Poslední částí dnešního jednání bude summit 27 zemí. Premiéři a prezidenti eurozóny na něm za účasti svých kolegů z ostatních zemí kromě Británie budou jednat o prohlubování hospodářské a měnové unie. Zelenou by měli dát ministrům financí eurozóny k práci na vlastním rozpočtovém nástroji eurozóny. V rámci příštího víceletého finančního rámce by měl být součástí evropského rozpočtu a podléhat „strategickému vedení“ eurozóny. Část států mimo euro, třeba Polsko, Maďarsko i ČR, ale okolo této věci chtějí další vyjasnění, týkající se například přesného financování podobného nástroje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek