Státy a EP našly shodu na pravidlech nesplácených úvěrů

18.12.2018
Euroskop, čtk

Vyjednávači členských zemí Evropské unie a europarlamentu našli politickou shodu na kompromisní podobě nových pravidel, která mají snížit nebezpečí plynoucí bankám z vysokého počtu nesplácených úvěrů. V tiskové zprávě to uvedla Rada EU. Banky si budou muset vyhradit dost peněz, aby vzniklá rizika mohly pokrýt.

S návrhem přišla Evropská komise letos v lednu ve snaze reagovat na vysoký počet takzvaných „úvěrů v selhání“, jejichž akumulace může být pro banky nebezpečná. Údaje publikované v listopadu ukazují, že banky v EU mají v této věci stále menší problém, situace je ale výrazně horší v některých zemích.

Zatímco na konci druhého čtvrtletí letošního roku bylo v celé EU takových úvěrů 3,4 %, v Řecku není včas spláceno 44,9 % úvěrů. Česko problém nemá, s údajem 2,2 % je dokonce pod unijním průměrem.

Opatření proti úvěrovému selhání

Za úvěr v selhání se pokládá takový, u nějž je 90 dní po době splatnosti zřejmé, že dlužník se splácet nechystá. Podle nových pravidel si bude muset banka v takovém případě vyhradit dodatečný kapitál s předpokladem, že úvěr splacen nebude.

Polštář má zvýšit odolnost bankovního domu při potřebě řešit nepříznivé otřesy při soukromém sdílení rizik a zároveň snižovat možnost, že k záchraně banky bude potřeba zásah z veřejných peněz.

„Dnešní dohoda zaručí, že budou mít banky ve svých rozvahách méně úvěrů se selháním, čímž by měly vykazovat větší spolehlivost a měly by být schopny financovat evropské podniky,“ ocenil dohodu unijních institucí místopředseda Evropské komise za finanční stabilitu, finanční služby a unii kapitálových trhů Valdis Dombrovskis.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek