V Británii přípravy na brexit bez dohody začínají naplno

18.12.2018
Euroskop, čtk

Britská vláda začne v plném rozsahu realizovat plány pro odchod z Evropské unie bez dohody s Bruselem, oznámil dnes mluvčí premiérky Theresy Mayové po dlouhé schůzi kabinetu. Podle Downing Street je prosazení dohody stále nejpravděpodobnějším vyústěním celého procesu, ministři se však shodli, že již nastal čas na posílení příprav na hrozící krach jednání. Nová podrobná doporučení pro Brity prý vláda zveřejní v následujících týdnech.

Do plánovaného vystoupení Británie z EU zbývá jen něco málo přes tři měsíce, přičemž výchozí možností je „neřízený“ odchod, který by mnozí britští politici považovali za katastrofu. O podmínkách spořádaného brexitu vyjednaných britskou vládou má podle aktuálních prohlášení Mayové dolní komora parlamentu hlasovat až zhruba za měsíc.

„Kabinet se shodl, že… jsme nyní dosáhli bodu, kdy musíme tyto přípravy vystupňovat. To znamená, že nyní uvedeme do chodu zbývající prvky našich plánů pro odchod bez dohody,“ citovala premiérčina mluvčího agentura Reuters. První sérii dokumentů o okolnostech nespořádaného brexitu zveřejnila vláda na konci léta.

Další podrobnosti by se měli občané dozvědět v příštích týdnech a vláda zároveň doporučí britským firmám, aby podle svého úsudku aplikovaly vlastní opatření související s možným krachem brexitových vyjednávání. Úřady také rozešlou firmám a podnikatelským sdružením celkem 80.000 e-mailů s potřebnými informacemi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek