Britští konzervativci i labouristé chtějí prosadit odklad brexitu

02.01.2019
Euroskop, čtk

Pokud britský parlament tento měsíc odmítne připravenou dohodu o podmínkách odchodu země z Evropské unie, skupina konzervativní a labouristických poslanců chce prosadit odklad brexitu, aby se Británie vyhnula opuštění evropského bloku bez dohody. Informoval o tom během víkendu The Observer, nedělník deníku The Guardian.

Datum vystoupení Británie z EU je nyní stanoveno na 29. března tohoto roku. Dokument vypracovaný britskými a unijními vyjednavači začne britská Dolní sněmovna projednávat 7. ledna a hlasovat by o něm měla třetí lednový týden, napsal na svém webu list The Daily Telegraph.

O možnosti prosadit odklad brexitu, pokud vláda tento krok neučiní sama, spolu jednají zástupci konzervativců a labouristů už několik týdnů. Tuto eventualitu probírali s vlivnými zástupci obou hlavních stran členové kabinetu Theresy Mayové a premiérka sama zvažuje scénáře, v nichž požádá Brusel o odklad, napsal britský nedělník.

Případné důvody odkladu brexitu

„Probírali jsme to se členy vlády,“ uvedl jeden z vlivných konzervativních poslanců. „To, že se nyní musí možnost odkladu detailně zvážit, samozřejmě veřejně neřeknou. Chceme-li se vyhnout odchodu bez dohody a pokud premiérčina dohoda neuspěje, budeme muset požádat o zastavení hodin, čímž získáme čas na rozhodnutí, jakou cestou se vydat,“ dodal.

Konzervativní poslanec Dominic Grieve má za to, že odchod Británie z EU bude nutné odložit, i když parlament dohodu, kterou vyjednala Mayová, schválí. Zákonodárci by totiž neměli dostatek času na to, aby přijali všechny zákony nezbytné pro hladký průběh brexitu, myslí si Grieve. A pokud poslanci dohodu Mayové odmítnou, považuje odklad za „jistý“.

„Jsem toho názoru, že pokud její dohoda neprojde, odklad bude nevyhnutelný, abychom získali čas a vyhnuli se odchodu bez dohody. A je tu také možnost, že se bude konat referendum, které by odklad umožnilo,“ řekl Grieve.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek