Míra nezaměstnanosti v Německu se drží nejníže od roku 1990

04.01.2019
Euroskop, čtk

Míra nezaměstnanosti v Německu v prosinci zůstala na pěti procentech, a nadále je tak nejníže od znovusjednocení země v roce 1990. Vyplývá to ze sezonně očištěných údajů, které dnes zveřejnil spolkový úřad práce. Počet nezaměstnaných se proti listopadu snížil zhruba o 14.000 na 2,261 milionu. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali o něco mírnější pokles, zhruba o 11.000 osob.

„Trh práce pokračoval v příznivém vývoji, ačkoli hospodářský růst poněkud ztratil na tempu,“ uvedl šéf spolkového úřadu práce Detlef Scheele. „Poptávka podniků po nových pracovnících zůstává na velmi vysoké úrovni,“ dodal.

Příznivá situace na trhu práce podporuje spotřebitelské výdaje, které jsou v posledních letech hlavním motorem růstu německé ekonomiky. Hospodářské vyhlídky Německa však v poslední době zastiňují spory v mezinárodních obchodních vztazích a nejistota kolem připravovaného odchodu Británie z Evropské unie.

V loňském třetím čtvrtletí meziroční růst německé ekonomiky prudce zpomalil, a sice na 1,1 procenta z 2,3 procenta ve druhém kvartálu. V mezičtvrtletním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) dokonce o 0,2 procenta snížil, což představovalo první pokles od prvního kvartálu roku 2015.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek