Britské univerzity se obávají následků brexitu bez dohody

04.01.2019
Euroskop, čtk

Počet studentů ze zemí EU, kteří se zapsali ke studiu na předních britských univerzitách v akademickém roce 2018/2019, klesl o 3 %. Informovala o tom dnes skupina Russell Group (RS), která sdružuje 24 prestižních vysokých škol. Největší pokles zaznamenaly univerzity v počtu studentů, kteří se hlásí k postgraduálnímu studiu. Podle univerzit je na vině plánovaný brexit. Možnost, že by Británie opustila EU bez dohody, podle skupiny představuje „jednu z největších hrozeb“, jakým kdy britské univerzity čelily.

Představitelé zhruba 150 britských vysokých škol včetně těch ze skupiny Russell Group, kam patří například univerzity v Oxfordu, Cambridge, Edinburghu či londýnská Imperial College, dnes v dopise adresovaném britským poslancům varovali, že případný odchod Británie z evropského bloku bez dohody je poškodí na desítky let. Jejich odvětví přitom podle nich přispívá do britského hospodářství částkou 21 mld. liber (téměř 600 mld. korun) a přímo či nepřímo zaměstnává 944.000 lidí.

V dopise univerzity dnes varovaly, že brexit bez dohody by měl zásadní vliv i na výzkum. Postihl by například bádání v oblasti nových způsobů léčby rakoviny či vývoj technologií pro boj proti klimatickým změnám.

„Cenná výměna studentů, zaměstnanců a znalostí by byla vážně poškozena,“ uvedli akademici. Podle nich by trvalo „bez přehánění… desítky let“, než by se britské vysoké školství z těchto škod vzpamatovalo. Univerzity britskou vládu rovněž vyzvaly, aby jim dala záruky, že peníze, které nyní dostávají od EU, po brexitu nahradí vládní prostředky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek