Většina Konzervativců by preferovala brexit bez dohody

07.01.2019
Euroskop, čtk

Většina členů britské vládní Konzervativní strany by v případném referendu hlasovala pro brexit bez dohody s EU a nikoli pro podobu odchodu, kterou se snaží v parlamentu prosadit premiérka Theresa Mayová. Vyplývá to z údajů, které minulý týden zveřejnil výzkumný tým Party Members Project (PMP) vedený akademiky z londýnské Queen Mary University a Sussexské univerzity. Drtivá většina opozičních labouristů naopak vyjádřila podporu setrvání v EU.

Z dotázaných 1215 konzervativců by 57 % hlasovalo pro nespořádaný brexit, pakliže by se v referendu vybíralo mezi touto možností, setrváním v EU a brexitem na základě dohody uzavřené s Bruselem. Té vyjádřilo podporu jen 23 % respondentů. Pokud by na hlasovacím lístku byla pouze stávající dohoda a brexit bez dohody, pak by druhou možnost i přes varování o ekonomických dopadech volilo 64 % dotázaných členů vládní strany.

„Opravdu pozoruhodné na tom je, jak moc podporují brexit bez dohody, a jak málo je přesvědčily argumenty jejich vlastní vlády, že by to bylo velmi, velmi obtížně zvládnutelné a ekonomicky škodlivé,“ řekl deníku The New York Times vedoucí výzkumu politolog Tim Bale. „Zdá se, že naopak věří, že by to pro ekonomiku bylo dobré,“ dodal.

Ošemetnou situaci premiérky Mayové dokumentuje i další část nového průzkumu, v níž 59 % konzervativců vyjádřilo jasný odpor vůči navrhované brexitové dohodě. Britští poslanci o ní po prosincovém odkladu hlasování opět začnou jednat, na parlamentní matematice nepříznivé pro Mayovou se však nejspíše mnoho nezměnilo.

Nejednotnost kabinetu Theresy Mayové

Jak by předsedkyně vlády po pravděpodobné porážce v Dolní sněmovně postupovala, není zatím vůbec jasné a i uvnitř jejího kabinetu se názory na toto téma rozcházejí. Jedna frakce v čele s Andreou Leadsomovou, která organizuje vládní agendu ve sněmovně, údajně prosazuje „řízený brexit bez dohody“, zatímco další ministři tuto představu považují za iluzorní a přiklánějí se k vypsání nového referenda.

Ministr životního prostředí Michael Gove ve čtvrtek naznačil, že odchod z EU bez dohody s Bruselem by pro britské farmáře a menší potravinářské podniky přinesl zvýšení nákladů na činnost.

V o mnoho lepší pozici než Mayová však není ani lídr labouristů Jeremy Corbyn, jehož straničtí kolegové podle deníku The Guardian vnímají brexit mnohem negativněji než on. V rámci šetření PMP uvedlo 72 % z 1034 dotázaných členů Labouristické strany, že by Corbyn měl začít plně podporovat uspořádání nového referenda o britském odchodu z EU.

Labouristé a otázka druhého referenda

Hlavní opoziční strana sice na poslední výroční konferenci přijala usnesení, kterým tuto možnost nechala otevřenou, sám Corbyn ale veřejně druhý plebiscit nepodporuje a hovoří spíše o respektování a pochopení výsledku toho prvního.

Pakliže by na hlasování došlo, podle čísel PMP by 88 % členů Labouristické strany podpořilo zachování členství v EU, ať už by na hlasovacím lístku byly dvě nebo tři možnosti.

Akademici z PMP vyzpovídali kromě členů politických stran také běžné britské voliče. Setrvání v EU by z nich v případném referendu volilo 42 % , 25 % brexit bez dohody a jen 13 % odchod z EU na základě aktuální dohody. Ostatní uvedli, že by nehlasovali, odmítli odpovědět, nebo nemají ve věci jasno.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek