Juncker bude s Mayovou telefonicky hovořit o brexitu

07.01.2019
Euroskop, čtk

Předseda Komise Jean-Claude Juncker bude tento týden opět telefonicky hovořit s britskou premiérkou Theresou Mayovou v souvislosti s brexitem. Novinářům to dnes řekl Junckerův mluvčí Margaritis Schinas, který připomněl, že Juncker už s Mayovou absolvoval „přátelský telefonát“ v pátek.

„Dohodli se, že tento týden spolu budou opět hovořit,“ uvedl mluvčí. Zopakoval také dlouhodobý postoj EU, že návrh dohody o britském odchodu z unie je „nejlepší a jediná možná smlouva“, což na summitu v prosinci potvrdilo také 27 prezidentů či premiérů ostatních zemí evropského bloku. Podle něj není možné její nové dojednávání. Mayová se snaží od svých unijních partnerů získat dodatečné záruky týkající se především takzvané pojistky pro Severní Irsko před tím, než bude o smlouvě hlasovat skeptický britský parlament.

Schinas připomněl, že EU s ratifikací dohody začala a dění v Londýně pečlivě sleduje. „Samozřejmě budeme připraveni začít vyjednávat o našem budoucím partnerství okamžitě po podpisu dohody o vystoupení,“ upozornil.

Evropská unie se ovšem paralelně připravuje také na možnost, že Británie z EU odejde 29. března bez dohody, doplnil mluvčí komise. Kromě práce na unijní úrovni je EK podle Schinase připravena také pomoci s přípravami členským státům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek