Ministři projednají přístup EU k boji proti dezinformacím

08.01.2019
Úřad vlády

Jedním z témat prvního letošního zasedání Rady pro obecné záležitosti budou dezinformace. Ministři zodpovědní za evropské záležitosti budou diskutovat o společném postupu evropských orgánů a členských států proti dezinformačním kampaním, které ohrožují demokratické hodnoty a instituce EU.

Poprvé od svého zveřejnění v prosinci loňského roku se tak na úroveň Rady EU dostává Akční plán proti dezinformacím, který připravily Komise a Evropská služba pro vnější činnost (ESVA). Dle něj by evropské instituce – zejména ESVA a její tři týmy pro strategickou komunikaci – měly být personálně posíleny a vybaveny potřebnými nástroji pro detekování a analyzování dezinformací.

Zároveň by na národní úrovni měly být zřízeny kontaktní body pro nově vznikající tzv. Rapid Alert System, prostřednictvím kterého bude možné v rámci EU a mezi členskými státy sdílet aktuální informace a včasná varování týkající se dezinformací.

Jasná a koherentní odpověď na šíření lživých a manipulativních informací je pro Unii klíčová zejména v kontextu blížících se voleb do Evropského parlamentu. Boj proti dezinformacím bude na pořadu jednání také při zasedání ministrů zahraničních věcí, které proběhne dne 21. ledna v Bruselu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek