V Británii rostou spekulace o možném odložení brexitu

08.01.2019
Euroskop, čtk

Britští činitelé v Bruselu zjišťují možnost odkladu vystoupení země z Evropské unie. S odvoláním na své zdroje o tom informoval deník The Daily Telegraph. Vláda britské premiérky Theresy Mayové přitom oficiálně trvá na tom, že Spojené království opustí unii 29. března. To v noci na dnešek podle agentury Reuters zopakovala mluvčí Mayové.

Odluka se řídí článek 50 Smlouvy o Evropské unii a podle verdiktu Soudního dvora EU může Británie jednostranně brexit odvolat, případně ho ve shodě s dalšími unijními státy odložit. A právě o odkladu podle The Daily Telegraph nyní Londýn uvažuje v obavě, že se v parlamentu včas nepodaří prosadit brexitovou dohodu, kterou Mayová s Bruselem dojednala.

Deník uvedl, že tři jeho unijní zdroje potvrdily, že Britové sondují možnosti k prodloužení zmíněného článku 50. Takovéto řešení v případě krizového scénáře již dříve nevyloučila konzervativní poslankyně a náměstkyně ministra pro kulturu, média a sport Margot Jamesová.

O brexitové dohodě měl parlament hlasovat již loni v prosinci, Mayová to ale kvůli značnému odporu i mezi vlastními poslanci odložila. Nově by parlament měl dohodu posuzovat v nadcházejícím týdnu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek