Ministři diskutovali o evropském rozpočtu a dezinformacích

09.01.2019
Euroskop, čtk

V úterý 8. ledna se uskutečnilo první zasedání Rady pro obecné záležitosti v roce 2019. Delegace ČR byla vedena náměstkem ministra zahraničních věcí Alešem Chmelařem. Mezi hlavními tématy jednání byl připravovaný víceletý finanční rámec EU na léta 2021 – 2027 a problematika dezinformací a dialog o evropských záležitostech s občany.

V úvodu zasedání prezentoval zástupce Rumunska coby nové předsednické země Rady EU v období od ledna do června 2019 priority rumunského předsednictví Rady EU. Mezi ně patří koheze a další sbližování Evropy, bezpečnější Evropa, Evropa společných hodnot a posílení role Evropy jako globálního hráče.

Zástupci členských států EU vyslechli prezentaci komisaře pro rozpočet Güntera Oettingera, která se týkala finančního rámce EU pro období 2021-2027. Následně na toto téma proběhla rozprava.

„V dalším vyjednávání o víceletém finančním rámci je třeba kromě našich tradičních priorit koheze a společné zemědělské politiky věnovat pozornost i zvýšení bezpečnosti občanů a aktivní roli EU v měnícím se globálním prostředí,“ uvedl v rámci diskuse o víceletém finančním rámci EU náměstek Aleš Chmelař.

Lepší koordinace v boji s dezinformacemi

Ministři se rovněž věnovali problematice dezinformací. V rámci politické diskuse proběhla výměna názorů, jak by měla vypadat koordinovaná odpověď EU na šíření dezinformací, a to zejména v online prostředí.

Klíčovým dokumentem v této oblasti je Akční plán k dezinformacím zveřejněný na počátku prosince roku 2018, jehož cílem je posílit schopnost EU reagovat na dezinformační kampaně. Téma nabývá na mimořádné důležitosti ve vztahu k blížícím se volbám do Evropského parlamentu, protože cílem dezinformačních kampaní může být také narušení spravedlivých a svobodných evropských voleb.

„V boji s dezinformacemi je na národní úrovni důležité zapojení všech relevantních vládních institucí a nastavení flexibilních mechanismů koordinace,“ informoval čeký náměstek. 

Občanské konzultace a dialog s občany

Tématem pracovního oběda byl dialog s občany o evropských záležitostech. Ministři se shodli, že EU by na komunikaci s občany měla klást důraz, protože podpora vlastních občanů je klíčovým předpokladem pro smysluplnou existenci EU. Vedle komunikace se kladl důraz i na to, jaký vliv mají konkrétní evropské politiky na veřejné mínění.

V České republice se v průběhu roku 2018 uskutečnily občanské konzultace, jejichž cílem bylo dát občanům prostor vyjádřit se k evropským záležitostem a diskutovat s odborníky, kteří se podílejí na vytváření evropské politiky.

Celkem proběhlo 22 takovýchto akcí v 11 českých městech, kterých se zúčastnilo přes 2 000 občanů. Kromě toho se uskutečnila řada přednášek a seminářů v Praze i v regionech. Mezi nejčastěji diskutovaná témata těchto konzultací patřily evropské fondy, ochrana životního prostředí, sociální politika, jednotný vnitřní trh, přijetí eura v ČR, role médií, vzdělávání, obchodní politika, společná zemědělská politika a migrace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek