Katainen: Právní stát v některých zemích je pro EU výzvou

10.01.2019
Euroskop, čtk

Stav právního státu v Polsku, Maďarsku a Rumunsku bude patřit mezi hlavní výzvy EU v roce 2019. Podle agentury PAP to včera po prvním letošním zasedání Komise prohlásil její místopředseda Jyrki Katainen. Komisař, který má na starosti zaměstnanost, růst, investice a konkurenceschopnost, vidí provázanost mezi stavem právního státu a možností řádně čerpat prostředky z evropských fondů.

Největší turbulenci, která EU čeká v letošním roce, způsobí podle Katainena brexit. Mezi hlavní problémy ale zařadil také Rusko a omezování vlády práva ve třech zmiňovaných členských zemích. Komisař prohlásil, že EU stojí na společných hodnotách, jako jsou lidská práva, svoboda slova a svobodná média. Kdo je nedodržuje, podkopává podle něj základy evropského společenství.

V odpovědi na otázku ohledně provázanosti stavu právního státu a vyplácením peněz z evropských fondů Katainen řekl, že u států, které mají problémy s korupcí či právem, nelze očekávat řádné čerpání finančních prostředků z fondů. On sám nevidí důvod, aby evropští daňoví poplatníci přispívali státům, které nerespektují vládu práva.

Mandát komisaře Katainena, stejně jako celé současné Komise, vyprší letos po květnových volbách do Evropského parlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek