V britském parlamentu dál pokračuje debata o brexitové dohodě

10.01.2019
Euroskop, čtk

V britském parlamentu bude dnes pokračovat debata o brexitové dohodě, kterou vláda premiérky Theresy Mayové vyjednala v Bruselu. Rozpravu by mělo příští úterý zakončit hlasování o dohodě, při kterém zákonodárci dokument podle očekávání nepodpoří. Své projevy o brexitu dnes přednesou mimo parlament lídr opozice Jeremy Corbyn a bývalý konzervativní ministr zahraničí Boris Johnson.

Včerejší první den parlamentní debaty o brexitu přinesl řadu starých i nových argumentů, proč podpořit či odmítnout dohodu dojednanou britskými a unijními vyjednávači. Ještě před začátkem debaty poslanci vládě uštědřili políček, když výrazně zkrátili dobu, během které bude vláda muset přijít po očekávaném odmítnutí dohody při hlasování 15. ledna s plánem B.

Platforma People’s vote (Lidové hlasování) se chystá na dnešní tiskové konferenci, které by se měli zúčastnit i někteří konzervativní poslanci, vyzvat britské zákonodárce, aby hlasovali proti vládní dohodě s Bruselem. Platforma dlouhodobě usiluje o druhé referendum o členství Británie v EU.

O brexitu se ale dnes nebude hovořit jen na půdě parlamentu a jen v Londýně. Předseda opoziční Labouristické strany Jeremy Corbyn pronese svůj projev o plánovaném odchodu Británie z Evropské unie na severu Anglie. Bývalý ministr zahraničí a zastánce tvrdého brexitu Boris Johnson promluví na podnikatelské a motivační konferenci Pendulum Summit v irské metropoli Dublinu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek