Poslanci dopravního výboru zamítli dohodu o vysílání řidičů

10.01.2019
Euroskop, čtk

Dopravní výbor Evropského parlamentu dnes zamítl kompromisní dohodu o pravidlech pro vysílání řidičů. Podle české europoslankyně Martiny Dlabajové, která se tématem dlouhodobě zabývá, to znamená, že pravidla EU pro vysílání pracovníků se budou vztahovat také na mezinárodní silniční dopravu. Jádrem sporu je především otázka, zda i pro řidiče nákladní dopravy má, nebo nemá platit princip stejného platu za stejnou práci na stejném místě.

Západní státy se brání levné pracovní síle ze zemí střední a východní Evropy, ty naopak kritizují údajný západní protekcionismus a varují před poškozováním vnitřního trhu.

O pravidlech pro vysílání řidičů dnes Výbor pro dopravu a cestovní ruch (TRAN) hlasoval v rámci sociální části silničního balíčku, který měl za cíl vyjasnit pravidla zejména v oblasti kamionové dopravy. Ze tří částí europoslanci podpořili pouze nové nastavení pravidel pro vykonávání kabotáže, tedy transportu zboží mezi dvěma místy v unii, která se svou povahou liší od běžného tranzitu i mezinárodní dopravy. Výbor naopak zamítnul část týkající se požadavků na maximální dobu řízení, minimální dobu odpočinku a také pravidel pro vysílání řidičů.

„Výsledek dnešního hlasování je velmi špatná zpráva a negativní signál vyslaný do celé Evropy. Odmítnutí kompromisu znamená, že pravidla pro vysílání pracovníků se budou vztahovat také na mezinárodní silniční dopravu. Uplatňovat v dopravě pravidla, která byla ušita na míru třeba stavebnictví, je neproveditelné a ohrozí poskytování dopravních služeb a způsobí obrovské škody,“ uvedla Dlabajová v prohlášení, které má ČTK k dispozici.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek