Britská vláda se dál snaží získat u záruky k brexitové dohodě

10.01.2019
Euroskop, čtk

Mluvčí britské premiérky po středeční vládní porážce v dolní komoře parlamentu zopakoval, že Theresa Mayová se snaží ještě před koncem parlamentní debaty o brexitové dohodě získat od Evropské unie další záruky. Dolní sněmovna má o dojednaném textu o podmínkách odchodu země z Evropské unie hlasovat v úterý.

Hlasování vláda kvůli očekávané porážce už jednou v prosinci odložila a očekává se, že poslanci brexitový plán Mayové nepodpoří ani příští týden.

BBC dnes na svém webu napsala, že vláda ve snaze zajistit si podporu některých opozičních labouristů zvažuje, že jim vyjde vstříc v jejich požadavcích ohledně posílení práv pracovníků a ochrany životního prostředí. Mohla by podpořit dodatek, který stanoví, že v Británii budou i po brexitu platit unijní předpisy týkající se mezd, zdraví a bezpečnosti a také unijní ekologické standardy.

Šéf labouristů Jeremy Corbyn ale dnes zopakoval, že pokud britský parlament brexitovou dohodu neschválí, musí být v Británii vypsány předčasné parlamentní volby. To by podle něj bylo jediné demokratické řešení patové situace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek