Juncker: S Mayovou řešíme dodatečná ujištění, nové jednání nebude

11.01.2019
Euroskop, čtk

Evropská komise je v kontaktu s britskou vládou ohledně možné podoby určitých dodatečných ujištění pro Londýn před tím, než bude příští týden britský parlament hlasovat o smlouvě týkající se vystoupení země z unie. Novinářům to dnes v Bukurešti řekl předseda unijní exekutivy Jean-Claude Juncker.

Britská premiérka Theresa Mayová se snaží ještě před koncem parlamentní debaty o brexitové dohodě získat od Evropské unie další záruky. Dolní sněmovna má o dojednaném textu o podmínkách odchodu země z Evropské unie hlasovat v úterý a řadu měsíců dojednávaný dokument pravděpodobně odmítne.

„S Downing Street (sídlo britské premiérky) diskutujeme, jak by taková ujištění mohla vypadat. Nepleťme si to ale s novým vyjednáváním,“ prohlásil Juncker na tiskové konferenci po jednání komise s rumunským prezidentem Klausem Iohannisem. Nové jednání o dohodě ostatních sedmadvacet zemí unie odmítá.

Do podrobností ale šéf EK zacházet nechtěl, nebylo by to podle něj moudré. „Nechci se na různých ostrovech stát výrazně méně populární a tak tomuhle pokušení odolám,“ podotkl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek