Britští poslanci odmítli brexitovou dohodu vyjednanou vládou

16.01.2019
Euroskop, čtk

Britští poslanci včera podle očekávání odmítli dohodu o vystoupení Spojeného království z EU, kterou se sedmadvacítkou dojednala premiérka Theresa Mayová. Pro vládu se naplnily nejčernější prognózy, když dohodu podpořilo pouze 202 zákonodárců a proti bylo 432. Opoziční labouristé vzápětí oznámili, že podali návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Hlasovat o něm budou poslanci už dnes večer.

Výsledek včerejšího hlasování představuje podle britských médií jasně nejvýraznější porážku vlády v Dolní sněmovně. Dohoda o brexitu byla zamítnuta rozdílem 230 hlasů, přičemž dosud nejkrutější porážku zažil v roce 1924 labouristický premiér Ramsay MacDonald, a to o 166 hlasů.

„Mimořádné. Ponižující. Bezprecedentní,“ napsal o výsledku reportér BBC Nick Robinson. „Odpočívej v pokoji brexitová dohodo Theresy Mayové… Největší porážka předsedy vlády od… vlastně si nemůžu vybavit premiéra, který by utrpěl takovou porážku,“ uvedl jeho kolega Norman Smith.

Mayovou dnes čeká hlasování o nedůvěře

Proti své vládě dnes hlasovalo 118 poslanců Konzervativní strany i všech deset zástupců severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), která menšinovou vládu podporuje.

Ta zároveň vydala prohlášení, podle něhož v dnešním hlasování o nedůvěře opět bude na straně Mayové. Vládu údajně podpoří také euroskeptičtí konzervativci ze skupiny okolo Jacoba Reese-Mogga, premiérku by tudíž hlasování o nedůvěře nemělo ohrozit.

„Vláda zcela určitě vyhraje. Labouristé budou volat po vyjádření podpory druhému referendu. Katastrofální týden pro Mayovou skončí s pozorností upřenou na neshody labouristů a problémy Corbyna. Dobrá práce, všichni,“ komentoval ironicky nejbližší vývoj Matt Chorley z deníku The Times. Pokud by přece jen kabinet padl a nepodařilo se sestavit do dvou týdnů jiný, byly by vypsány předčasné volby.

Theresa Mayová a poslanecká diskuze o brexitu.
Theresa Mayová při poslanecké diskuzi o brexitové dohodě, kterou společně Británie a EU vyjednaly. Zdroj: ČTK.

Plán B a režim na irské hranici

Konzervativní předsedkyně vlády by teď měla na základě nedávno schváleného dodatku zákona představit v Dolní sněmovně do tří zasedacích dnů takzvaný „plán B“, tedy přijít do pondělí 21. ledna s návrhem na další postup ohledně odchodu země z EU. Alternativami jsou odložení brexitu, předčasné volby, druhé referendum o vystoupení, ale i neřízený brexit bez dohody.

Hlavním sporným bodem dohody s EU je takzvaná irská pojistka, tedy záložní řešení, které by mělo zabránit vzniku přísného režimu na hranici britského Severního Irska a Irské republiky. To vadí řadě britských zákonodárců, podle kterých by aktivace pojistky znamenala dlouhodobé připoutání Británie k unijním strukturám.

Jedním z nich je i bývalý ministr zahraničí Boris Johnson, podle něhož je stávající podoba brexitové dohody mrtvá. „Ale dobrou zprávou je, že podle mě dala premiérce (porážka) masivní mandát, aby se vrátila do Bruselu a řekla: ‚Podívejte se,… tohle pro nás nebude fungovat‘,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek