Juncker: Odmítnutí dohody Brity zvýšilo riziko tvrdého brexitu

16.01.2019
Euroskop, čtk

Jasné odmítnutí dohody o brexitu v britské sněmovně zvýšilo riziko neuspořádaného odchodu Británie z EU, tedy bez společného ujednání o jeho podobě. V prohlášení to uvedl předseda Evropské komise Jean-Caude Juncker. Unie podle něj výsledku lituje a vybízí britskou stranu, aby co nejdříve vyjasnila své úmysly.

„Pokud dohoda není možná a nikdo nechce odchod bez dohody, tak kdo bude mít konečně odvahu říci, jaké je jediné pozitivní řešení,“ otázal se v bezprostřední reakci na twitteru Donald Tusk, který předsedá vrcholným schůzkám Unie. Nepřímo tak podpořil britské setrvání v Unii.

Britští poslanci v úterý večer dohodu s EU dojednávanou dlouhé měsíce jednoznačně zamítli, když proti bylo 432 z nich a pro jen 202. Británie má Evropskou unii opustit 29. března, o odchodu rozhodli britští občané v referendu v roce 2016.

Juncker zdůraznil, že brexit neupravený žádnou dohodou s Londýnem si Evropská unie nepřeje. Komise však podle něj bude dál pracovat na tom, aby EU byla na takovou situaci plně připravena.

EU chce ujištění ohledně budoucnosti svých občanů

„Britský parlament řekl, co si nepřeje. Teď je čas zjistit, co britští poslanci chtějí,“ reagoval na hlasování zmocněnec europarlamentu pro brexit Guy Verhofstadt. Zdůraznil také význam ochrany práv občanů zemí EU v Británii po brexitu. Podobně se vyjádřil i předseda europarlamentu Antonio Tajani. „Potřebujeme ujištění ohledně jejich budoucnosti. Vždycky budeme na jejich straně,“ napsal na twitteru.

Tato otázka je jednou z částí nyní odmítnuté dohody o brexitu, společně s finančním vyrovnáním britských závazků, ustavením přechodného období a zvláštním protokolem se záložním řešením režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem. Právě jeho ustanovení byla pro řadu britských zákonodárcem důvodem k odmítnutí textu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek