Macron: Unie udělala vyjednávání o brexitu maximum

16.01.2019
Euroskop, čtk

Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na zamítnutí brexitové dohody v britském parlamentu podle agentury Reuters uvedl, že EU při jejím vyjednávání udělala maximum. Na případném neřízeném brexitu, tedy odchodu Spojeného království z evropského bloku bez dohody, by podle něj nejvíce tratil Londýn. Německý ministr financí a vicekancléř Olaf Scholz označil včrejšek za „hořký den pro Evropu“. Lucemburská a irská vláda oznámily, že zesílí přípravy na brexit bez dohody.

„Potřebujeme rychlý a jasný plán, jak dále postupovat. Naše mezinárodní přípravy, jejichž cílem je omezit škody pro případ neřízeného brexitu, teď poběží plným proudem,“ prohlásil podle agentury AFP lucemburský premiér Xavier Bettel.

Podobně se v prohlášení vyjádřila také vláda v Dublinu. Zdůraznila, že chce od EU jasnou záruku, že o dohodě o podmínkách odchodu Británie z EU se už nebude znovu jednat.

„Irská vláda nicméně uznává, že neřízený brexit by byl špatným řešením pro všechny, nejen pro Severní Irsko. Ještě není pozdě se takovému scénáři vyhnout. Vyzýváme Spojené království, aby bezodkladně předložilo své návrhy na řešení této patové situace,“ píše se v komuniké.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek