Cameron: Nelituji vypsání referenda, ale jeho výsledku

17.01.2019
Euroskop, čtk

Bývalý britský ministerský předseda David Cameron včera zopakoval, že nelituje vypsání referenda o setrvání země v Evropské unii v roce 2016. V rozhovoru s reportérem BBC, který jej oslovil, když šel expremiér běhat, ale Cameron dodal, že hluboce lituje výsledku plebiscitu. „Samozřejmě lituji také potíží, které máme v Dolní sněmovně při prosazování výsledku referenda,“ řekl Cameron.

Někdejší premiér před lety i v obavě ze sílící Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) a pod tlakem euroskeptického křídla svých konzervativců slíbil, že pokud v roce 2015 jeho strana vyhraje parlamentní volby, uspořádá v zemi do konce roku 2017 referendum, které opakovaně se vynořující otázku britského členství v unii „pro tuto generaci“ vyřeší.

Referendum pak skutečně britská vláda uspořádala v červnu 2016. Bylo právně nezávazné, Cameronova vláda ale slíbila, že se jeho výsledkem bude řídit. Britové rozhodli o odchodu země z bloku, Cameron vzápětí podal demisi.

Francouzský deník Le Figaro napsal, že nyní dvaapadesátiletý Cameron se od té doby snaží vystupovat spíše nenápadně. Opustil politiku, živí se mimo jiné projevy a koupil si luxusní maringotku do své zahrady na západoanglickém venkově, v níž plánoval sepsat paměti. Na memoáry už má smlouvu na asi milion eur. Jejich vydání ale bylo odloženo, podle britského tisku proto, aby Cameronovy komentáře nenarušily brexitová jednání. Expremiér mimo to podle britských médií dohlíží na úřad, který zřídil, když byl u moci, a který se věnuje rozvoji dovedností mladých lidí. Zasedá také ve správní radě několika organizací.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek