Theresa Mayová ustála hlasování o nedůvěře

17.01.2019
Euroskop, čtk

Britská vláda premiérky Theresy Mayové včera večer podle očekávání přečkala hlasování o vyslovení nedůvěry. Pro vyslovení nedůvěry vládě v Dolní sněmovně hlasovalo 306 poslanců. Vládu naopak podpořilo 325 zákonodárců. K vyslovení nedůvěry bylo potřeba 318 hlasů.

Hlasování se konalo na návrh opozičních labouristů poté, co v úterý parlament jednoznačně odmítl dohodu o odchodu Británie z EU.

Vládu včera kromě konzervativců podpořila také severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), která podporuje menšinový kabinet Mayové. Předsedkyně DUP Arlene Fosterová po včerejším setkání s Mayovou předem potvrdila, že její strana vládu v hlasování podpoří. V kritické době pro Británii je to podle ní v národním zájmu.

Mayová: Přípravy na brexit budou pokračovat

Premiérka Mayová vzápětí po samotném hlasování vyjádřila potěšení nad tím, že Dolní sněmovna její vládě vyjádřila podporu a ujistila, že vláda bude nadále pracovat na uskutečnění odchodu Británie z EU. Vybídla stranické předáky a představitele parlamentu k zahájení rozhovorů o této záležitosti. „Jsem připravena spolupracovat se kterýmkoli členem této sněmovny s cílem dospět k brexitu,“ prohlásila premiérka.

Šéf labouristů Jeremy Corbyn však upozornil, že jednání s premiérkou mohou pokročit pouze v případě, že vláda smete ze stolu možnost brexitu bez dohody. Rovněž zástupce Liberálních demokratů Edward Davey ujistil, že jeho strana se chce jednání zúčastnit, ale musí být vyloučena možnost neřízeného rozchodu s EU. Země má z EU odejít 29. března.

Poté, co dnes vláda hlasování přežila, musí do 21. ledna v parlamentu předložit takzvaný „plán B“, tedy návrh dalšího postupu ohledně brexitu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek