Komise nabízí pomoc členským zemím s přípravou na tvrdý brexit

17.01.2019
Euroskop, čtk

Zástupci Evropské komise jsou připraveni navštívit hlavní města 27 zemí bloku, aby tam domluvili podrobnosti a koordinaci příprav na případný tvrdý brexit. Novinářům to dnes řekl mluvčí komise Margaritis Schinas s tím, že o potřebě zintenzivnit přípravy na možný odchod Británie z bloku neupravený žádnými dohodami mluvil předseda Komise Jean-Claude Juncker už v úterý večer, tedy v první reakci na odmítnutí připraveného textu smlouvy o brexitu v britské sněmovně.

„Bereme to velmi vážně,“ upozornil Schinas, který připomněl, že Komise už v prosinci představila soubor konkrétních kroků a doporučení v tomto ohledu. Podle Schinase Komise usiluje o koordinaci a kombinaci příprav na národní úrovni s těmi opatřeními, která je možné přichystat a zorganizovat pro celou EU.

Pokud by Britové EU opustili 29. března bez platné dohody upravující okolnosti odchodu, varují odborníci nejen před chaosem v oblastech jako je doprava či komunikace, ale i před komplikacemi, které zasáhnou hospodářství sedmadvacítky, budou mít konkrétní dopady na život občanů zemí EU žijících v Británii, ale také třeba na vzájemnou bezpečnostní spolupráci.

Státy, včetně ČR už proto začaly přijímat konkrétní kroky, které mají pomoci negativní dopady případného tvrdého brexitu zmírnit. Pomoc jim v tom nabídla komise, věc má koordinovat Céline Gauerová, zástupkyně generálního tajemníka Martina Selmayra. Ten o věci už ve středu mluvil s velvyslanci členských zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek