Francie bude letos pokračovat v bojích proti IS v Sýrii a Africe

18.01.2019
Euroskop, čtk

Francouzská armáda se letos bude dál účastnit bojů v Sýrii a v dalších zemích Blízkého východu i severní Afriky. V projevu na vojenské základně v Toulouse to včera avizoval francouzský prezident Emmanuel Macron. Oznámené stažení amerických jednotek ze Sýrie podle něj není důvodem k odklonu od strategického cíle, kterým je „vymýcení“ tzv. Islámského státu (IS).

Francie „v nadcházejícím roce zůstane vojensky angažovaná v Levantě v rámci mezinárodní koalice“, citovala agentura AFP francouzského prezidenta, který použil historické označení pro oblast východního Středomoří.

Jakékoli ukvapené rozhodnutí o stažení z tohoto regionu by považoval za chybu, protože „boj neskončil“. Mezinárodní koalice by podle Macrona měla IS připravit o veškeré území a zabránit jeho opětovnému vzestupu.

V koalici bojující proti IS má Francie 1200 vojáků, kteří zajišťují letecké údery, dělostřelecké operace nebo výcvik irácké armády, také však podle AFP jde o příslušníky speciálních jednotek nasazené v Sýrii. Tam bojuje francouzská armáda od roku 2015.

Francouzská podpora zemím Sahelu

Macron včera dále zdůraznil nutnost nasazení francouzských vojáků v zemích severní Afriky, kde „zkáza islamismu proniká do všech koutů a rozsévá bídu a nedostatek vzdělání“. „Neustoupíme, protože se jedná o budoucnost Afriky, tudíž i o naši vlastní budoucnost,“ řekl.

Francie v zemích Sahelu vede od roku 2014 operaci Barkhane, do které je nyní zapojeno 4500 vojáků. Ti podporují ozbrojené síly Mauritánie, Nigeru, Mali, Burkiny Faso a Čadu a také tamní mírovou misi OSN.

Podle Macrona obnovení míru v saharských státech stále vyžaduje čas, výsledky mezinárodních operací se ale dostavují. „Mnozí vůdci a členové různých teroristických skupin byli vyřazeni z boje, jejich zásobování a logistické operace byly narušeny, dostali jsme je pod tlak v místech, kde si mysleli, že mohou působit zcela neohroženě,“ prohlásil francouzský prezident.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek