Mayová by dnes měla předložit brexitový „plán B“


Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová dnes odpoledne seznámí parlament se svým náhradním plánem dalšího postupu poté, co její brexitovou dohodu dojednanou s Bruselem minulý týden drtivá většina poslanců odmítla. Očekává se, že šéfka vlády přijde po týdnu mezistranických jednání s návrhem vedoucím k dosažení kompromisu.

Média nicméně dávají najevo určité pochybnosti o tom, zda Mayová hledání nějakého kompromisu míní skutečně vážně. Podle některých pozorovatelů je možné, že spíš hraje o čas.

Doufá přitom, že se jí nakonec podaří získat dostatečnou podporu pro dohodu s EU, až se bude blížit 29. březen, datum odchodu Británie z unie. Takzvaný neřízený brexit, neboli odchod země z bloku bez dohody, by totiž měl vážné především ekonomické důsledky.

Skupiny poslanců proto ve snaze vyhnout se tomuto scénáři plánují přijít v pondělí s návrhy požadujícími větší roli pro parlament. Pokusí se zřejmě prosadit příslušné dodatky k neutrálně formulovanému parlamentnímu usnesení k projevu premiérky.

Snahy o větší vliv parlamentu

Jeden z nich se podle BBC týká odkladu brexitu v případě, že se Mayové nepodaří prosadit dohodu s EU v dolní komoře parlamentu do 26. února. Poslanci by pak podle tohoto návrhu měli právo se k odkladu brexitu vyslovit.

Druhý dodatek požaduje, aby poslanci měli oproti obvyklé praxi právo častěji debatovat a hlasovat o brexitových záležitostech. Rozvrh sněmovny přitom obvykle určuje vláda. Změna harmonogramu by podle návrhu vyžadovala souhlas pouhých 300 poslanců z pěti stran, což je méně než většina.

Britská vláda už v neděli vyjádřila „hluboké znepokojení“ nad údajnými plány některých poslanců předat parlamentu kontrolu nad brexitem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek