Corbyn kritizoval plán Mayové a chce vyloučit neřízený brexit

22.01.2019
Euroskop, čtk

Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn včera opět vyzval premiérku Theresu Mayovou, aby závazně vyloučila odchod Británie z EU bez dohody schválené parlamentem. Plán B, který včera představila, se podle něho nijak neliší od toho, který již britský parlament odmítl minulý týden. Labouristé jsou připraveni uvažovat o podpoře případného návrhu na nové brexitové referendum.

„Proč si myslí, že něco, s čím neuspěla v prosinci, může mít šanci na úspěch v lednu?“ řekl vůdce levice v reakci na vystoupení Mayové, která původně chtěla dohodu s EU předložit parlamentu již v prosinci, ale hlasování odložila. Minulý týden i tak v Dolní sněmovně utrpěla těžkou porážku.

Podle Corbyna si však premiérka stále odmítá připustit její vážnost a chce znovu přesvědčovat britské politiky či činitele EU o ústupcích v otázce takzvané irské pojistky, s čímž již jednou narazila.

Premiérka musí uznat, že je ve sněmovně velká většina, která chce vyloučit odchod bez dohody, uvedl Corbyn s tím, že se Mayová musí zavázat k tomu, že zabrání neřízenému brexitu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek